luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Fasolaki, czyli kasztany po polsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pralinki, których nikt by nie posądził o to, że są zrobione z gotowanej fasoli. Niezwykle smaczne, po spróbowaniu jednej, na pewno sięgniecie po drugą.

Fasolaki, czyli kasztany po polsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolaki, czyli kasztany po polsku

 

  • 50 dag fasoli "piękny Jaś"
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie herbatników - 380g

Sposób przygotowania:

Fasolaki, czyli kasztany po polsku
Fasolę zalewam wodą na całą noc, by spęczniała, rano zagotowuję w wodzie w której się moczyła, gotuję około 10 min. Wymieniam wodę i gotuje aż fasola będzie prawie rozgotowana. Osaczam na durszlaku i studzę. Fasolę przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję cukier i ponownie miksuję. Całość przekładam do rondelka, podgrzewam, aż zgęstnieje cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Trwa to około 10-15 min. zestawiam z ognia i studzę. Herbatniki mielę , użyłam sita z większymi oczkami, i dodaję porcjami do masy, kontrolując jej konsystencję. Kiedy można będzie formować kulki, to znaczy, że masa jest wystarczając zagęszczona. Dłonie zwilżam oliwą i formuje kulki nabierając po łyżeczce masę fasolową. Gotowe odstawiam do lodówki na 3-4 godz.
Fasolaki, czyli kasztany po polsku
Fasolę gotuję do miękkości, aż będzie bardzo miękka.
Fasolaki, czyli kasztany po polsku
Odmierzam cukier i dodaję do zmiksowanej fasoli.