jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolka bo bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja rodzina lubi fasolkę dość gęstą, dlatego taka właśnie jest.

Fasolka bo bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka bo bretońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka bo bretońsku
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Między czasie cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Razem chwile smażymy. Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut by lekko odparował. Gdy groch jest już miękki dokładamy do niego przygotowana kiełbasę z przecierem. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, papryką, solą. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolkę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Fasolka bo bretońsku
Fasolkę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy.
Fasolka bo bretońsku
Pokrojona w kostkę cebule rumienimy na oleju, a następnie dokładamy do niej kiłbasę
Fasolka bo bretońsku
Do kiełbasy przysmażonej dodajemy przecier pomidorowy
Fasolka bo bretońsku
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę.