Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka pinto po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolka po bretońsku z pomidorkami koktajlowymi.

Fasolka pinto po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka pinto po bretońsku

 

  • ok. 1 kg fasoli (u mnie nakrapiana i garść czarnej z ogródka)
  • ok. 3/4 szklanki pomidorków koktajlowych
  • ok. szklanka soku/passaty pomidorowej
  • ok. 30 cm kiełbasy toruńskiej
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka pinto po bretońsku
Fasolę namoczyć w wodzie przez całą noc. Odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą i gotować z liśćmi laurowymi i zielem, aby zmiękła. Pomidorki pokroić na połówki. Kiełbasę pokroić w pół talarki, cebulę w kostkę, podsmażyć najpierw cebulę a później kiełbasę na patelni. Gdy fasola zmięknie, dodać podsmażoną kiełbasę i cebulę, dodać koncentrat pomidorowy oraz sok/passatę. Dorzucić pokrojone pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek. Całość doprawić do smaku, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Fasolka pinto po bretońsku
Fasolę namoczyć i później ugotować do miękkości z zielem i liściem.
Fasolka pinto po bretońsku
Kiełbasę, cebulę i pomidorki pokroić....
Fasolka pinto po bretońsku
Cebulę i kiełbasę podsmażyć na patelni..
Fasolka pinto po bretońsku
Dodać koncentrat pomidorowy, pomidorki i doprawić do smaku.