Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na przygotowanie takich dań każdy z nas ma swój sposób. Fasolka z tego przepisu jest bardzo pomidorowa i niezbyt gęsta.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 400 g fasoli Piękny Jaś
  • woda do namoczenia fasoli oraz do gotowania
  • po ok. jednej gałązce pietruszki, lubczyku i koperku (np. mrożonego)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli (ilość w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • ok. 350 g boczku wędzonego
  • średnia cebula (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowy przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę należy opłukać na sitku, zalać wodą i moczyć przez ok. 12 godzin - najlepiej zamoczyć ją na noc. Po tym czasie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby objętościowo było jej 2 razy więcej niż fasoli. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, a także gałązki pietruszki, lubczyku i koperku. Na tym etapie nie należy dodawać soli. Gotować na małym ogniu do miękkości. W czasie gotowania w razie potrzeby dolewać wodę. Gdy fasolka będzie już miękka można wyjąć zieleninę, dodać sól (najlepiej na początku dodać tylko jedną łyżeczkę i na końcu dosolić do smaku) i przyprawy. Pokrojony w kostkę boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć. Dodać do fasolki, zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Przełożyć do garnka z fasolą. Dodać starty na tarce ząbek czosnku oraz koncentrat lub domowy przecier pomidorowy. Spróbować i doprawić/dosolić do smaku. Wszystko gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.