msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Fasolka po bretońsku.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Na obiadek lub kolację.Dla domowników, jak i dla gości. Pikantnie i aromatycznie.

Fasolka po bretońsku.

Składniki:

Fasolka po bretońsku.

 

  • 25 dag fasoli białej Jaś
  • 5 kawałków kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej
  • 25-30 dag boczku wędzonego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • szczypta kolendry
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • szczypta chilli
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku.
Fasolę najlepiej namoczyć na noc w ilości wody 3:1. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok.1 godziny). Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobniej posiekać .Podsmażyć na patelni najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.Smażyć wsypując po kolei :czosnek granulowany,papryki słodką ,ostrą i chilli,przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła.Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć.Podlać wodą i poddusić.Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą.Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut.Doprawić ew. solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z pieczywem.Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.