Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniale smakuje podawana na ciepło ze świeżym pieczywem.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 80 dag fasoli perłowej
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 spore cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ok.2 łyżek majeranku
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 1-2 łyżki mąki
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać zimną wodą,tak aby woda ją przykrywała.Zostawić na noc.Na drugi dzień fasolę ugotować w wodzie,w której się moczyła z dodatkiem pokrojonych ząbków czosnku.Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek wędzony i tak samo pokrojoną cebulę.Smażyć,aż cebula będzie szklista,a boczek się wytopi.W połowie smażenia wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę.Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę śląską.Chwilę smażyć,po czym dołożyć pomidory z puszki.Całość przełożyć do miękkiej fasoli.Na suchej patelni rozpuścić cukier,po czym dodać go do fasoli.Zagęścić mąką i doprawić sproszkowaną papryką,majerankiem,solą i pieprzem.Całość chwilę gotować.