migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i sycące danie z pożywną fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 400 g dużej fasoli Jaś
  • ok 3,5 l wody
  • 1 duża cebula
  • 3 łyzki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g boczku wędzonego ze skórą
  • 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 1 kopiasta łyżka maki pszennej

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.

W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz.

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w półplastry. Zarumienić na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Gdy fasola będzie już miękka dodać zasmażkę i zagotować.

Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba, bo boczek i kiełbasa dodadzą słonego posmaku.

Podawać z pieczywem.
Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc aby namiękła.
Fasolka po bretońsku
Następnie odlać wodę a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.
Fasolka po bretońsku
W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz.
Fasolka po bretońsku
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę a cebulę w półplastry. Zarumienić na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.