Fasolka po Bretońsku

jarek-energy - autor przepisu Fasolka po Bretońsku offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Fasolka po Bretońsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 15

Mój własny przepis na fasolkę, dobry i łatwy. Fasole wypłukać i włożyć do garnka, jeżeli jest to sucha ...


trudność: łatwe
czas:

Fasolka po Bretońsku - SKŁADNIKI:

  • Kilogram Fasoli „ Jaś” świeżej
  • 2 laski kiełbasy
  • Kawałek boczku gotowanego
  • Cebula dymka 2 sztuki
  • Przecier pomidorowy
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sol
  • Mąka

Fasolka po Bretońsku - PRZYGOTOWANIE:

Fasole wypłukać i włożyć do garnka (jeżeli jest to sucha fasola dzień wcześniej włożyc do garnka z gorącą wodą , odczekać 2 godziny , odlać i zalać ponownie ciepłą wodą , spowoduje to że unikniemy wzdęć), zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, pieprz i szczyptę roztartego majeranku , posolić tylko odrobinę , posiekać cebule i wrzucić razem ze wszystkim. Gotować około 1h .Na patelnię najlepiej teflonową lub z powloką nieprzywierąjącą wrzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i boczek . Podsmażyć do zrumienienia i dodać po godzinnym gotowaniu fasoli do garnka odcedzając tłuszcz i dodając też łyżeczkę koncentratu 30%go, gotować teraz do czasu zmiękczenia się fasoli do idealnego stanu , dobrze jest gdy niektóre z fasoli się już trochę rozpadną i dodadzą wywarowi charakterystycznego smaku . Jeśli fasola jest już gotowa , można dodać następna porcję koncentratu , ale niezbyt wiele , wystarczy łyżeczka , zetrzeć w dłoni garstkę majeranku i wrzucić do garnka , doprawić pieprzem i solą . Fasole zatrzepujemy wodą z mąką i gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak .Jest wiele sposobów gotowania fasoli po bretońsku ten uważam za najlepszy , majeranek także daje aromat ale i też likwiduje procesy wzdęciowe Smacznego



Komentarze do Fasolka po Bretońsku (strona 1 z 2)  
mediana

mediana
offline

2008-09-29 20:25
też tak robię lubię dużo boczku i cebuli:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anabela
gość

2008-10-03 17:42
Ja robię tak samo! Smakuje wszystkim domownikom!
Skomentuj
Oceń:
0
asiaows

asiaows
offline

2008-10-25 10:32
Polecam wszystkim ten przepis - fasolka palce lizać :))
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-10-25 23:14
asiaows napisał(a):

Polecam wszystkim ten przepis - fasolka palce lizać :))

dziekuje bardzo :)
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-03 21:23
Mój tata uwielbia fasolkę po bretońsku, może w końcu mu ją zrobię :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewak
gość

2009-01-29 13:37
co znaczy zatrzepujemy wodą z mąką?
Skomentuj
Oceń:
0
aanetka85

aanetka85
offline

2010-01-27 13:24
zamiast zagęszczać mąką można przełożyć troche ugotowanej fasoli do miseczki, podlać troche wodą z gotowania, rozgnieść na papkę i dodac spowrotem do fasoli
Skomentuj
Oceń:
0
KiciuniaAmorek

KiciuniaAmorek
offline

2010-02-20 17:13
hihihi ja wlasnie jestem w trakcie realizowania tego przepisu:)
mam nadzieje ze bedzie smaczny bo juz od kilku dni mam ochote na ta fasolke:)
pozniej wam napisze jak wyszla :)
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Maniulka22

Maniulka22
offline

2010-02-26 09:29
Pyszunia :*
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-08 08:45
Robię nieco inaczej ale ta na zdjęciu wygląda klasycznie! Mniam-mniam :)
Skomentuj
Oceń:
0
agatal

agatal
offline

2010-03-23 18:43
mój mąż stwierdził 'prawdziwa polska fasolka" smaczna :D
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Sernik czekoladowy Gęś na pęczaku.
Nietypowy mazurek wg Buni Tradycyjny staropolski bigos Wegetariańskie gołąbki
Sałatka ziemniaczana z groszkiem. Babka kisielowa Mazurek -pisanka
Wielkanocne jajko- murzynki :) Placki z tartymi jabłkami. Wątróbka w sosie pomidorowym z makaronem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane