Fasolka po Bretońsku

jarek-energy - Przepis na: Fasolka po Bretońsku offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Fasolka po Bretońsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 15

Mój własny przepis na fasolkę, dobry i łatwy. Fasole wypłukać i włożyć do garnka, jeżeli jest to sucha ...


trudność: łatwe
czas:

Fasolka po Bretońsku - SKŁADNIKI:

Fasolka po Bretońsku - PRZYGOTOWANIE:

Fasole wypłukać i włożyć do garnka (jeżeli jest to sucha fasola dzień wcześniej włożyc do garnka z gorącą wodą , odczekać 2 godziny , odlać i zalać ponownie ciepłą wodą , spowoduje to że unikniemy wzdęć), zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, pieprz i szczyptę roztartego majeranku , posolić tylko odrobinę , posiekać cebule i wrzucić razem ze wszystkim. Gotować około 1h .Na patelnię najlepiej teflonową lub z powloką nieprzywierąjącą wrzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i boczek . Podsmażyć do zrumienienia i dodać po godzinnym gotowaniu fasoli do garnka odcedzając tłuszcz i dodając też łyżeczkę koncentratu 30%go, gotować teraz do czasu zmiękczenia się fasoli do idealnego stanu , dobrze jest gdy niektóre z fasoli się już trochę rozpadną i dodadzą wywarowi charakterystycznego smaku . Jeśli fasola jest już gotowa , można dodać następna porcję koncentratu , ale niezbyt wiele , wystarczy łyżeczka , zetrzeć w dłoni garstkę majeranku i wrzucić do garnka , doprawić pieprzem i solą . Fasole zatrzepujemy wodą z mąką i gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak .Jest wiele sposobów gotowania fasoli po bretońsku ten uważam za najlepszy , majeranek także daje aromat ale i też likwiduje procesy wzdęciowe Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Fasolka po Bretońsku (strona 1 z 2)  
mediana

mediana
offline

2008-09-29 20:25
też tak robię lubię dużo boczku i cebuli:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anabela
gość

2008-10-03 17:42
Ja robię tak samo! Smakuje wszystkim domownikom!
Skomentuj
Oceń:
0
asiaows

asiaows
offline

2008-10-25 10:32
Polecam wszystkim ten przepis - fasolka palce lizać :))
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-10-25 23:14
asiaows napisał(a):

Polecam wszystkim ten przepis - fasolka palce lizać :))

dziekuje bardzo :)
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-03 21:23
Mój tata uwielbia fasolkę po bretońsku, może w końcu mu ją zrobię :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewak
gość

2009-01-29 13:37
co znaczy zatrzepujemy wodą z mąką?
Skomentuj
Oceń:
0
aanetka85

aanetka85
offline

2010-01-27 13:24
zamiast zagęszczać mąką można przełożyć troche ugotowanej fasoli do miseczki, podlać troche wodą z gotowania, rozgnieść na papkę i dodac spowrotem do fasoli
Skomentuj
Oceń:
0
KiciuniaAmorek

KiciuniaAmorek
offline

2010-02-20 17:13
hihihi ja wlasnie jestem w trakcie realizowania tego przepisu:)
mam nadzieje ze bedzie smaczny bo juz od kilku dni mam ochote na ta fasolke:)
pozniej wam napisze jak wyszla :)
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Maniulka22

Maniulka22
offline

2010-02-26 09:29
Pyszunia :*
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-08 08:45
Robię nieco inaczej ale ta na zdjęciu wygląda klasycznie! Mniam-mniam :)
Skomentuj
Oceń:
0
agatal

agatal
offline

2010-03-23 18:43
mój mąż stwierdził 'prawdziwa polska fasolka" smaczna :D
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Grzanki z jajkiem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów
Rosołek z pulpecikami Kotlety w migdałowej panierce Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym
Zielone ciasto z galaretką Twarożek z wędzonym kurczakiem Placki cukiniowo-ziemniaczne
Zupa kurkowa z makaronem Skubaniec z jabłkami Sałatka ryżowa z serem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane