darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z podanej ilości składników powstanie duża ilość fasolki, którą można porcjować i zamrozić lub zawekować

Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami

 

  • 1 kg fasoli średniej
  • 4 cebule
  • 3 laski dobrej, podwędzanej kiełbasy
  • 15 deko boczku surowego
  • 2 duże pomidory malinowe
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek lubczyku
  • 4 duże marchewki
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami
Fasolę opłukać, wrzucić do dużego garnka (5 litrowego) i zalać wodą. Zostawić na noc dolewając ewentualnie wody. Gdy fasola napęcznieje, dolewamy wody tak, aby zakrywała fasolę. Dodać pokrojone w kostkę marchewki, kostkę rosołową i posiekany lubczyk. Wstawić na gaz. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, pióra cebuli i półplasterki kiełbasy. Dodać do gotującej się fasoli. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do garnka z koncentratem. Posolić, popieprzyć, dodać otarty majeranek. Gotować pod przykryciem do czasu, gdy fasola zmięknie. Tak przygotowaną fasolkę przekładam do pojemników i wkładam do zamrażarki. Kiedy mam lenia do gotowania, wystarczy odmrozić porcję.
Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami
Etap 1 Do napęczniałej fasoli dodać marchew i lubczyk
Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami
Etap 2 Na patelni podmażyć kiełbasę z boczkiem i cebulą
Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami
Etap 3 Pomidory malinowe pokroić w kostkę
Fasolka po bretońsku do mrożenia porcjami
Etap 4 dodać do fasoli koncentrat pomidorowy