glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Fasolka po bretońsku na każdą okazję!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto za nią nie przepada???

Fasolka po bretońsku na każdą okazję!

Składniki:

Fasolka po bretońsku na każdą okazję!

 

  • 1/2kg fasoli białej
  • 1/2kg kiełbaski (np. zwyczajnej)
  • 1 duża cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • pieprz
  • sól, maggi
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na każdą okazję!
W garnku zalewamy wodą fasolę i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie do uzyskania miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulką, dodajemy do fasoli razem z przecierem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie robimy zasmażkę (rozlewamy dwie łyżki oleju na patelni, dodajemy 2 łyżki mąki i podsmażamy na złoty kolor). Zasmażkę dodajemy do fasoli i gotujemy jeszcze wszystko przez ok 15minut.
Naszą fasolkę podajemy gorącą z pieczywem.