gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Fasolka po bretońsku na kościach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka po bretońsku na kościach....

Fasolka po bretońsku na kościach

Składniki:

Fasolka po bretońsku na kościach

 

  • 500 gram fasoli Jaś
  • 300-400 gram kości wieprzowych z karczku
  • koncentrat pomidorowy
  • 1-2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • 300 gram kiełbasy zwyczajnej
  • 50 gram margaryny
  • 100 ml śmietanki 12%

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na kościach
Fasole zalewamy zimną wodą, aby napęczniała i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Kości z karczku płuczemy i wkładamy do garnka razem z napęczniałą fasolą, zalewamy wodą. Do garnka z fasolą i kośćmi dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz i całość gotujemy pod przykryciem. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, to wyciągamy je, a fasole gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z kości, kiełbasę kroimy w kostkę i razem z mięsem przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodając sól, pieprz i ostrą paprykę. Mięso i kiełbasę podsmażamy. Gdy fasola będzie miękka to odlewamy wywaru tylko tyle, żeby fasola była zakryta. Do fasoli dodajemy podsmażoną kiełbasę z mięsem i koncentrat. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Możemy dodać trochę śmietanki.