Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam fasolkę - i za smak i za to że czasem można ją przygotować wcześniej a potem odgrzać :)

Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami
Fasolkę umyć, zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień gotujemy fasolkę w tej samej wodzie. W międzyczasie z boczku odkroić skórę, dodać do fasolki. Boczek, kiełbasę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać do fasolki razem z liśćmi laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości. Kiedy fasolka będzie miękka dość mocno ją przyprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy, gotujemy razem przez chwilę. Na koniec mąkę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do fasolki. Kiedy fasolka się zagotuje, można ją jeszcze ewentualnie doprawić i zdjąć z ognia.
Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami
Fasolkę moczymy całą noc a potem gotujemy.
Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami
Boczek, kiełbaskę i cebulkę podsmażyć na oleju.
Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami
Boczek, kiełbasę i cebulę dodajemy do fasolki.
Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami
Dodajemy koncetrat pomidorowy i przyprawy.