pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Fasolkę zalewam filtrowaną wodą. Zostawiam na noc, aby fasolka namokła. Następnego dnia fasolkę przekładam do garnka. Zalewam 100 ml wody. Wkładam żeberka wędzone. Zagotowuję, Ogień zmniejszam na minimalny. Dodaję przecier pomidorowy, keczup oraz przyprawy ziołowe. Doprawiam do smaku cukrem oraz solą. Podgrzewam około 20 minut. Następnie wyjmuję żeberka i mięso oddzielam od kości. Mięso oraz 1 pokrojoną w kostkę cebulę dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a drugą cebulę w piórka. Podsmażam na patelni i dodaję do reszty składników. Gotuję do miękkości fasolki. Na koniec wsypuję majeranek. Chwilę podgrzewam i gotowe. Gorącą fasolkę można również przelać do słoików. Bez wekowani wytrzyma w lodówce do 2 tygodni. Smacznego.
Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Fasolkę białą moczymy w wodzie filtrowanej
Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Do gotujących się żeberek wędzonych dodajem przecier, keczup oraz przyprawy
Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Do gotującej się fasolki dodajemy mięso z żeberek
Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberk
Fasolkę możemy przełożyć do słoików bez wekowania