lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Fasolka po bretońsku- rozgrzewające danie jesienne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Od jakiegoś czasu chodziła za mną fasolka po bretońsku. Sycące danie, rozgrzewające i pełne smaków. Ostre i wyraziste, to dziś będzie w moim jadłospisie.

Fasolka po bretońsku- rozgrzewające danie jesienne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po bretońsku- rozgrzewające danie jesienne

Fasolka po bretońsku składniki :

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku- rozgrzewające danie jesienne

Wykonanie fasolki po bretońsku :

Do misy wsypujemy fasolę, zalewamy ją zimna wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia przelewamy fasole wraz z woda, w której stała do garnka. Dodajemy marchew ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy koło godziny. Pomidory smażymy, zdejmujemy skórkę i kroimy drobno, dodajemy do fasoli, nadal gotujemy. Paprykę zieloną myjemy i kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Pieczarki i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do naszego gara z fasolą i pomidorami . Całość dusimy do momentu, aż fasola zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, curry oregano i majeranek. Idealne danie jednogarnkowe, polecam .

Fasolka po bretońsku ,rozgrzewające danie jesienne
Paprykę zieloną myjemy i kroimy w paseczki.
Fasolka po bretońsku ,rozgrzewające danie jesienne
Pieczarki i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do naszego gara z fasolą i pomidorami .