caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Fasolka po bretońsku wg caroline

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne na obiad lub ciepłą kolację

Fasolka po bretońsku wg caroline Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg caroline

 

  • 1/2 kg suchej fasoli
  • 25 dag dowolnej wędliny
  • 25 dag chudego boczku
  • 200g koncentratu pomidorowego (mały słoik)
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg caroline
Fasolę namoczyć przez noc, odlać wodę i ugotować w świeżej wodzie do miękkości i odcedzić (jest mniej wzdymająca). Wędlinę i boczek pokroić w kostkę i dodac do fasoli razem z koncentratem pomidorowym i szklanką wody. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem i zagotować. Z oleju i maki przygotować zasmażkę i dodać do fasoli, dokładnie wymieszać i zagotować. Ewentualnie przyprawić do smaku solą, a w razie gdyby potrawa wyszła zbyt gesta dodać odrobinę wody.
Fasolka po bretońsku wg caroline
Fasolę namoczyć przez noc, odlać wodę i ugotować w świeżej wodzie do miękkości i odcedzić (jest mniej wzdymająca).
Fasolka po bretońsku wg caroline
Wędlinę i boczek pokroić w kostkę i dodac do fasoli razem z koncentratem pomidorowym i szklanką wody.
Fasolka po bretońsku wg caroline
Z oleju i maki przygotować zasmażkę i dodać do fasoli, dokładnie wymieszać i zagotować.