gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Fasolka po bretońsku wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną fasolkę po bretońsku podaje jako danie na obiad. Polecam - ma fajny smak. Moja rodzina bardzo ją lubi.

Fasolka po bretońsku wg Gosi

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg Gosi

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg Gosi

ETAP 1:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
Namoczoną fasolę przekładamy do garnka i gotujemy.

Fasolę jaś zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją, przekładamy do garnka zalewamy wodą (tak by sięgała 3 cm ponad fasolę) i gotujemy z dodatkiem soli około godziny.

ETAP 2:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
Pokrojone papryki i cebule podsmażamy przez chwilę.

Obie papryki kroimy w małe paski, a cebulę obieramy i siekamy.

Podsmażamy przez chwilę na tłuszczu (oliwie).

ETAP 3:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
Do podsmażonych warzyw dodajemy pokrojoną kiełbasę.

Do podsmażonej cebuli i papryk dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i dalej wszystko razem podsmażamy jeszcze ok. 5-10 minut.

ETAP 4:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
Do fasoli dodajemy podsmażone warzywa i kiełbasę.

Warzywa z podsmażoną kiełbasą dodajemy do fasoli.

ETAP 5:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
omidory z puszki i koncentrat pomidorowy dodajemy do fasoli.

Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy ok. 20 minut.

W między czasie danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

ETAP 6:

Fasolka po bretońsku wg Gosi
Natkę pietruszki dodajemy do dania i zagęszczamy śmietaną.

Na koniec do dania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagęszczamy kwaśną śmietaną.


Tagi:

danie