SIS

SIS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Fasolka po Bretońsku wg Przepisu Mojej Mamy

Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy

 

  • 1kg Fasoli Jaś
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • majeranek
  • sól
  • cukier
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • Vegeta
  • Słoik koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy
Fasolkę umyć w letniej wodzie dobrze odcedzić i zalać letnią przegotowaną wodą co najmniej 2-3 cm nad fasolkę. Moczyć 6-8 godzin. Włożyć do fasolki skórę i kości z boczku oraz połowę wędliny. Gotować na małym ogniu do miękkości fasolki. Boczek pokroić w drobną kostkę podsmażyć na chrupko przełożyć do fasolki. Na tłuszczu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę przełożyć do fasolki. Dodać przyprawy do smaku Vegeta majeranek. paprykę słodką i ostrą sól. Na tłuszczu podsmażyć koncentrat z 2-3 łyżkami mąki dodać szczyptę cukru. Do tej pomidorowej zasmażki wlać trochę zimnej wody i szybko wymieszać by nie powstały grudki dopełnić wywarem z fasolki a następnie dodać do fasolki. Mieszać do zagotowania. Smacznego
Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem wg przepisu Mojej mamy