Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Fasolka po bretońsku z cząbrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fasolka po bretońsku to danie jednogarnkowe bardzo popularne, smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące - zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota…

Fasolka po bretońsku z cząbrem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po bretońsku z cząbrem

 

  • 400 g białej fasoli (jaś)
  • 400 g podwędzanej kiełbasy (pokroić w kostkę)
  • 300 g boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 konserwy koncentratu pomidorowego (2 x 70 g)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • cząber
  • papryka słodka (mielona)
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło (do zasmażki)
  • mąka (do zasmażki)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z cząbrem
► Fasolkę wypłukać i przełożyć do dużego garnka, zalać sporą ilością zimnej wody i moczyć przez całą noc. ► Fasolkę gotować w tej samej wodzie, dodająć ziele angielskie, liść laurowy i cząber, gotować do miękkości (około 60 minut), na małym ogniu pod przykryciem. W połowie gotowania przyprawić solą i pieprzem. ► Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek, jak kiełbasa się zrumieni i cebula nabierze złotego koloru, wtenczas zawartość patelni połączyć z fasolką. ► Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić papryką, obficie posypać majerankiem i wymieszać. Zupę zagotować, mieszajac stopniowo dodawać przygotowaną zasmażkę (mąka podsmażona na maśle na złoto), oraz cukier i ocet do smaku i jeszcze kilka minut pogotować.
Fasolka po bretońsku z cząbrem
Na patelni podsmażyć boczek - kiełbasę i cebulę - jak składniki nabiorą złotego koloru wtenczas zawartość patelni połączyć z fasolką.
Fasolka po bretońsku z cząbrem
Fasolę wypłukać - zalać sporą ilością zimnej wody i moczyć przez całą noc - fasolkę gotować w tej samej wodzie.