gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Fasolka po bretońsku z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną fasolkę po bretońsku z papryką podaję jako danie na obiad. Polecam - jest bardzo smaczna.

Fasolka po bretońsku z papryką

Składniki:

Fasolka po bretońsku z papryką

 

  • 400-500 gram fasoli jaś
  • sól
  • przyprawa un. Kucharek
  • 1 papryka czerwona
  • 350-400 gram dowolnej kiełbasy
  • 4 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z papryką

ETAP 1:

Fasolka po bretońsku z papryką
Fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.

Fasolkę moczymy przez noc ww wodzie. Następnego dnia odcedzamy ją, przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.

ETAP 2:

Fasolka po bretońsku z papryką
Pokrojoną na kawałki paprykę podsmażamy.

Paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni (na dwóch łyżkach oliwy).

ETAP 3:

Fasolka po bretońsku z papryką
Do fasoli dodajemy przesmażoną paprykę..

Przesmażoną paprykę dodajemy do fasoli i razem gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.

ETAP 4:

Fasolka po bretońsku z papryką
Do fasoli i papryki dodajemy przesmażoną kiełbasę.

W tym czasie podsmażamy i przyprawiamy kiełbasę pokrojoną na kawałki. Po czym dodajemy ją do fasoli i papryki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W razie potrzeby danie można zgęścić mąką wymieszaną ze śmietanka lub wodą.