mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fasolka po egipsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sycąca, pożywna sałatka na ciepło z białej fasolki, papryki i cebuli z Egiptu

Fasolka po egipsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po egipsku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po egipsku
Fasolę przebieram, płuczę, zalewam zimną wodą, doprowadzam do zagotowania i pozostawiam na 2 godziny. Następnie gotuję fasolkę w tej samej wodzie.
Paprykę oczyszczam z nasion, płuczę i kroję w cienkie paseczki, dodaję do fasoli w połowie gotowania.
Cebulę obieram, płuczę, kroję w małą kostkę, smażę nie rumieniąc (do tzw. zeszklenia). Dodaję zeszkloną cebulkę do fasoli razem z przyprawami, odparowuję pozostałą wodę.
Od razu podaję na gorąco z kromką chleba.
Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasoli z puszki, nie gotujemy jej już, dodajemy pod koniec.
Fasolka po egipsku
Paprykę kroję w cienkie paseczki, a cebulę drobno siekam, podsmażam
Fasolka po egipsku
Dodaję zeszkloną cebulę do fasolki z papryką i przyprawami

Tagi:

fasolka