kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Fasolka szparagowa na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowana w ten sposób fasolka, smakuje bardzo podobnie do świeżej. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata na zimowe obiady.

Fasolka szparagowa na zimę

Składniki:

Fasolka szparagowa na zimę

podstawowe

  • fasolka szparagowa w dowolnej ilości
  • 1l wody
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa na zimę
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda. Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i kwaskiem.

Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki). Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy.

Pasteryzujemy na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.