Prządka

Prządka

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Fasolka szparagowa na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Latem mrozisz nadmiar fasolki z domowego ogródka (lub z warzywniaczka :), a zimą - jak znalazł, jako dodatek do zupki, mięska...

Fasolka szparagowa na zimę

Składniki:

Fasolka szparagowa na zimę

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa na zimę
Umytą fasolkę pozbawiamy włókien i kroimy na 3-4-centymetrowe kawałki. Następnie blanszujemy ją przez 3 min. Potem należy fasolkę ostudzić w bardzo zimnej wodzie. Osączoną osuszyć (żeby się nie skleiła) i zapakowaną (np. w torebkach lub kubeczkach po dużym jogurcie) zamrozić. W późniejszym czasie taką zamrożoną fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 min. (jeśli ma stanowić składnik sałatki, czy przystawki) lub wrzucamy do wywaru z zupą, np jarzynową.