migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1133]

Fasolka szparagowa po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ale nie miałam akurat żadnej fasoli. Zamiast fasoli użyłam żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Wyszło fajne i pyszne danie jednogarnkowe.

Fasolka szparagowa po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa po bretońsku

 

  • 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać majeranek oraz listki laurowe i zagotować.

Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotować aż fasolka będzie miękka. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę gdy sie lekko zarumieni dodać cebule i smażyć aż się zeszkli.

Następnie dodać łyżkę mąki i wszystko razem przesmażyć. Gdy fasolka będzie już miękka dodać zawartość patelni. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilkę gotować, jeśli potrzeba dosolić do smaku.
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki.
Fasolka szparagowa po bretońsku
Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę.
Fasolka szparagowa po bretońsku
Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat.
Fasolka szparagowa po bretońsku
Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę gdy sie lekko zarumieni dodać cebule i smażyć az się zeszkli. Następnie dodać łyżke maki i wszystko razem przesmazyć.