Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Fasolka szparagowa po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolkę umyć, odciąć końce, ugotować we wrzątku przez 15 minut, aż stanie się miękka ale wciąż chrupka. Pomidory sparzyć wrzątkiem

Fasolka szparagowa po prowansalsku

Składniki:

Fasolka szparagowa po prowansalsku

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po prowansalsku
Fasolkę umyć, odciąć końce, ugotować we wrzątku przez 15 minut, aż stanie się miękka ale wciąż chrupka. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, wyciąć twardą część od ogonka, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (obraną ze skóry) i zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy cebula się zeszkli (nie zrumieni) wrzucić do rondla pomidory, zamieszać i gotować bez przykrywania, żeby płyn wyparował, a z pomidorów zrobił się gęsty sos. Można odrobinę posłodzić, posolić, popieprzyć. Odcedzić fasolkę i połączyć z sosem. Można serwować na zimno i na ciepło.