Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasolka szparagowa po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Nic dodać nic ująć, tylko jeść

Fasolka szparagowa po prowansalsku

Składniki:

Fasolka szparagowa po prowansalsku

 

  • 60 dag żółtej fasoli szparagowej
  • 35 dag dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po prowansalsku
Fasolkę umyć. Pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na jasno złoty kolor. Wrzucić pomidory i tymianek. Podprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok 10 min. Dodać ugotowaną fasolkę. Dusić jeszcze przez ok. 5 min. Posypać posiekaną natką pietruszki.