SUPERPRZEPIS

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

  • 6
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

Pyszna i szybka przekąska, która znika niesamowicie szybko. Idealnie smakuje z ulubionym sosem, jako dodatek do obiadu lub w wersji solo.

Składniki:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

 

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • osolona woda do ugotowania fasolki
  • mąka pszenna
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

Fasolka:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym
Należy uważać, aby fasolka nie była rozgotowana.

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu osuszyć na ręczniku kuchennym.

Ciasto:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym
Soda z octem nada ciastu puszystości i podkreśli jego smak.

Jajko wymieszać z mlekiem i mąką, a następnie dodać sól i starty parmezan.

W łyżce stołowej rozmieszać (nad miską z ciastem, bo będzie mocno się pienić) sodę z octem.

Mieszaninę od razu połączyć z ciastem.

Fasolka w cieście:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym
Fasolka powinna być dokładnie pokryta ciastem.

Każdą fasolkę obtoczyć w mące, a następnie w gęstym cieście.

Smażenie:

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym
Fasolkę najlepiej przygotować bezpośrednio przed przygotowaniem.

Fasolkę smażyć w głębokim i rozgrzanym oleju - do uzyskania złotego koloru.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Tagi:

warzywa