Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 787]

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku.

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami

Składniki:

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami

ETAP 1:

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami
Pomidorki smażyć na maśle z dodatkiem tymianku.

Fasolkę umyć i obrać. Wlać do garnka ok 2 l wody dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Włożyć fasolkę do zimnej wody i postawić na ogniu. Od momentu zawrzenia gotować do 10 min. W trakcie gotowania należy próbować, czy jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać.

ETAP 2:

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.

W między czasie wrzącą wodą zalać kuskus i odstawić do napęcznienia.
Należy go przemieszać lub najlepiej rozetrzeć w palcach.

ETAP 3:

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami
Do pomidorków dodać ugotowaną fasolkę i chwilę podsmażyć, aż będzie ciepła.

Do pomidorków dodać fasolkę i chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Smacznego :)