olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Fasolka w basenie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

fasolka w sosie pomidorowym idealnie współgra z domowym pieczywem świeżutkim :) Doskonale zastępuję fasolkę po bretońsku- dla wegetarianów.

Fasolka w basenie pomidorowym

Składniki:

Fasolka w basenie pomidorowym

 

  • 1kg fasolki zielonej
  • 1/2kg pomidorów (albo 0,4 litra koncentratu pomidorowego)
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżeczki asofetidy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka w basenie pomidorowym
Umyj i obierz fasolkę, po czym zalej gorącą wodą. Gotuj ją bezwzględnie dopóty, dopóki nie będzie miękka. Kiedy już będzie miękka, przygotuj sos pomidorowy: pomidory umyj i pokrój w małe częsci, w garnku roztop masło i przypraż na nim przyrpawy, po czym wrzuć pomidory (lub koncentrat i 1 szklankę wody),. gotuj pod przykryciem, aż powstanie gęsta asa, ddoaj cukier, sól, pieprz i wymieszaj. Fasolkę wymieszaj z sosem pomidorowym.