beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Fasolka w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niby fasolkowe leczo. . . . .

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:

Fasolka w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg fasolki
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 udko
  • 2 cebule
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, mąka

Sposób przygotowania:

Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolkę oczyścić, odciąć końce. Następnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Udko wymoczyć, umyć i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Wyjąć, obrać i pokroić na kawałki. Odlać dwie szklanki bulionu mięsnego do garnka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać obraną i startą marchew. Chwilę przesmażyć. Można też dodać 2-3 pomidory i smażyć razem z cebulą. Dodać do bulionu. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do sosu razem z mięsem. Dodać też ugotowaną fasolkę. Jeśli sosu jest zbyt mało dodać bulion i kostkę rosołową. Dodać łyżkę lub dwie koncentratu. Wymieszać i chwilę gotować cały czas mieszając. Zagęścić mąką i doprawić do smaku. Fasolkę można pokroić na połowę.