Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fasolka zupełnie nie po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

A'la gulasz ziemniaczany z fasolką i białą kiełbasą - mało , że zrobiony w szybkowarze to jeszcze z fasolką z puszki.

Fasolka zupełnie nie po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka zupełnie nie po bretońsku

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 białe kiełbasy ( parzone)
  • 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 40 dag )
  • 1 puszka drobnej fasolki w sosie pomidorowym ( 40 dag )
  • kilka listków lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %
  • cukier do smaku
  • mielona papryka słodka
  • 1/2 szklanki cebulki prażonej

 

Sposób przygotowania:

Fasolka zupełnie nie po bretońsku
Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę. Ułożyć w szybkowarze. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki białą kiełbasę . Zalać 1/2 szklanki wody. Wrzucić lubczyk . Zamknąć szybkowar i gotować od uszczelnienia 5 minut. Cebulkę zalać odrobiną gorącej wody. Otworzyć szybkowar. Wyjąć lubczyk. Dużą fasolkę odcedzić z zalewy , drobną zostawić w sosie. Dołożyć obie fasolki, koncentrat i prażoną cebulkę do garnka z ziemniakami Dołożyć obie fasolki, koncentrat i prażoną cebulkę . Dusić 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, pieprzem i solą . Podawać posypany natką pietruszki. * tego typu potrawy najsmaczniejsze są gdy się je ugotuje a potem zostawi do ostygnięcia pod przykryciem , a przed podaniem ponownie podgrzeje ** oczywiście wcale nie trzeba robić w szybkowarze - gotujemy wtedy ziemniaki normalnie , odcedzamy, dodajemy kiełbasę , fasolki i cebulkę
Fasolka zupełnie nie po bretońsku
Ziemniaki obrać i umyć - pokroić w kostke i ugotować z kiełbasą
Fasolka zupełnie nie po bretońsku
Cebulkę namoczyć i zostawić by zmiękła trochę
Fasolka zupełnie nie po bretońsku
Wyjąć z puszek obie fasolki- białą odcedzić z zalewy a drobną pozostawic w sosie
Fasolka zupełnie nie po bretońsku
Wymieszać ziemniaki z kiełbasa z fasoklami i cebulą - dusić chwilę i doprawić