Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Fasolkowe curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polska fasolka szparagowa w azjatyckim wydaniu - oto przepis na smaczne, proste i szybkie danie wege z orientalną nutą.

Fasolkowe curry

Składniki:

Fasolkowe curry

 

Sposób przygotowania:

Fasolkowe curry

Przygotowanie fasolki

Fasolkowe curry
Fasolkę gotujemy w lekko osolonym wrzątku

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki.

Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku (daję mniej soli niż zawsze, bo sos sojowy, który dodam później, jest słony).

Przygotowanie cebuli

Fasolkowe curry
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.

ETAP 3:

Fasolkowe curry
Fasolka z cebulą, bulionem i curry w postaci pasty i przyprawy w proszku

Wrzucamy na patelnię fasolkę, podsmażamy z cebulą, dodajemy sos sojowy.

Po 2-3 min. dodajemy bulion oraz pastę curry i curry w proszku, podgrzewamy razem, aż sos się nieco zredukuje.

ETAP 4:

Fasolkowe curry
Do naszego dania najlepiej wykorzystać ryż brązowy

W czasie robienia curry przygotowujemy ryż - gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.

ETAP 5:

Fasolkowe curry

Do curry wsypujemy sezam, podgrzewamy razem. Curry łączymy z ryżem, wykładamy na talerze. Smacznego!


Tagi:

danie