Krzys85

Krzys85

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Fasolowa na kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantna i pachnąca zupa to najlepsze danie na zimowy obiad. Nic tak nie smakuje po długim spacerze!

Fasolowa na kiełbasie

Składniki:

Fasolowa na kiełbasie

 

  • 1 duża marchewka
  • 1/4 selera
  • 300 g mieszanej fasoli
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 300 g kiełbasy
  • 2 l wywaru mięsnego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolowa na kiełbasie
1. Fasolę namoczyć w wodzie. Najlepiej odstawić ją na kilka lub kilkanaście godzin (np. na noc). Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą. 2. Marchewkę, seler, pietruszkę oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wywar wlać do garnka i zagotować, potem dodać starte warzywa i majeranek. Po 15 min dodać ugotowaną fasolę. Kiełbasę pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć krążki kiełbasy na złoty kolor. 3. Następnie plasterki zdjąć z patelni i wrzucić do gotującej się zupy. Całość gotować jeszcze ok. 20 min. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz ostrą papryką. 4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Gotową zupę przelać do talerzy i posypać pietruszką.