Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Fasolowe brownie z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowy, bezglutenowy przepis. Fasolowe brownie - ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola.

Fasolowe brownie z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolowe brownie z kokosem

 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórka kokosowe

Sposób przygotowania:

Fasolowe brownie z kokosem
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na około pół godziny, następnie odcedzić. Fasolę z puszki odcedzić i kilkakrotnie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Daktyle razem z fasolą zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać pokrojonego w plastry banana.

Do idealnie gładkiej masy dodawać po jednym jajku, kakao oraz sodę, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i dodać do masy i zmiksować. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.

Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 min. Wystudzić.

Polewę:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. W czasie rozpuszczania czekolady można dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta.
Fasolowe brownie z kokosem