SUPERPRZEPIS

Fasolowe klopsiki w warzywach

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Fasolowe klopsiki w warzywach Więcej zdjęć (2)

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące.

Składniki:

Fasolowe klopsiki w warzywach

KLOPSIKI Z FASOLI:

SOS Z WARZYW:

Sposób przygotowania:

Fasolowe klopsiki w warzywach

ETAP 1:

Fasolowe klopsiki w warzywach
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano.

Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc.

Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem.

ETAP 2:

Fasolowe klopsiki w warzywach
Ziarna fasoli zmielić w maszynce do mielenia.

Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z uprażoną cebulą.

Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem.

Oprószając dłonie mąką formować małe kuleczki. Odłożyć.

ETAP 3:

Fasolowe klopsiki w warzywach
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem.

Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie.

ETAP 4:

Fasolowe klopsiki w warzywach
Do garnka dodać pokrojone cukinie i pomidory bez skóry.

Do usmażonych pieczarek dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut.  Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :)


Tagi:

obiad danie