klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Fasolówka na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Aromatyczne, smaczne i gęste, nie przesadzać z jej jedzeniem :)

Fasolówka na wędzonce

Składniki:

Fasolówka na wędzonce

 

  • 0,5 kg kości wędzone wieprzowe, golonka wędzona lub żeberka wędzone
  • 30 dkg boczku wędzonego surowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/5 korzenia selera
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 400 g fasoli sredniej lub drobniejszej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata lub 1,5 łyżki majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 garście klusek typu „zacierka” (można dodać jeśli się lubi gęstszą zupę)

Sposób przygotowania:

Fasolówka na wędzonce
Dobę wcześniej suche ziarno fasoli wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wodą i odstawić (podwójna ilość wody) ! Pamiętać żeby na drugi dzień nie odcedzać fasoli od wody w której pęczniała, tylko wlać ją do zupy z wodą!!!

Następnego dnia wstawić wodę i wrzucić wędzonkę do gotowania równocześnie wrzucić przyprawy (pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe) gotować na małym ogniu około 50 min. po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz boczek też skrojony w kostkę, gotować to jakieś 20 min. Następnie wrzucić fasolę (gotować około 40 min.) sprawdzając jej miękkość. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach odstawić to na ostatnie 10-15 minut gotowania w garnku i wtedy też można wsypać zacierkę i wymieszać żeby nie przywarła do dna garnka. Wyłączyć, można obrać kości z mięsa i zmieszać z zupą. Gotowe :)

Tagi:

zupa