mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, zapiekane cebule z pysznym farszem:)

Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym

 

  • 4 duże cebule (mogą być też czosnkowe i czerwone)
  • 30 dag łopatki mielonej
  • mała czerwona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • małe jajko
  • namoczona w wodzie i odciśnięta kajzerka
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 150 g sera żółtego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym
Cebule obieram, ścinam wierzchy i wkładam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 5 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i wydrążam środek cebuli pozostawiając miseczkę cebulową. Paprykę myję, przekrawam, usuwam z pestek i kroję w malutką kostkę. Cebulę ze środka, którą wydrążyłam także kroję w kostkę. Na oleju podsmażam posiekaną cebulę, do zeszklonej dodaję pokrojoną paprykę, studzę. Podsmażoną cebulę z papryką łączę z mielonym mięsem, jajkiem, kajzerką, rozgniecionym czosnkiem, musztardą, natką pietruszki oraz przyprawami. Masą mięsno-warzywną napełniam wydrążone cebule. Pomidory sparzam, obieram i kroję w kosteczkę. Dodaję do masy mięsnej. Cebule z farszem układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch cebuli ścieram ser żółty, przykrywam ściętymi wierzchami. Do naczynia wlewam bulion, przykrywam i piekę ok. 60 minut w 200*C.
Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym
Cebulę obieram, ścinam wierzchy, obgotowuję, wydrążam
Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym
Masą mięsno-warzywną napełniam cebule, układam do naczynia