Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysłów na wykorzystanie młodej cukinii jest wiele. Ten jest dość pracochłonny, ale za to efekt warto tego.

Faszerowana cukinia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana cukinia

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia
Ugotować ryż z warzywami. Cebulę obrać i pokroić na niewielka kostkę. Pieczarki obrać i pokroić na półplasterki. Kiełbasę pokroić na średnią kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i zeszklić. Dodać pieczarki, chwilę smażyć i wrzucić kiełbasę. Wszystko razem usmażyć i doprawić solą oraz pieprzem.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środek z pestkami. Najlepiej użyć do tego łyżki. środek cukinii posypać ostrą papryka i curry.

Ryż wymieszać ze wszystkim co usmażyliśmy. Faszerować cukinie. Zawinąć je niezbyt szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce i piec około 30-40 minut w temp. 200 stopni C.

Wyjąć posypać startym serem i chwile zapiekać, aż ser się rozpuści. 
Faszerowana cukinia
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki
Faszerowana cukinia
Cebulę obrać i pokroić na średnią kostkę
Faszerowana cukinia
Cukienie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć
Faszerowana cukinia
Cukinie nafazerować przygotowanym farszem