dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Faszerowana kalarepka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna kolacja lub przystawka.

Faszerowana kalarepka

Składniki:

Faszerowana kalarepka

 

  • 8 młodych kalarepek
  • 40 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka utartego żółtego sera
  • szczypiorek, natka albo koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowana kalarepka
Kalarepki umyj, osusz, zetnij włóknistą podstawę, obierz, skrój nożem wierzch, żeby powstała czapeczka. Obierz, wyjmij miąższ, pozostaw około 1,5 cm ścianki. Grzyby oczyść, umyj, dokładnie osącz i pokrój. Na patelni rozgrzej olej z masłem i wrzuć grzyby, uduś. Cebulę obierz, pokrój, dodaj do grzybów, razem podduś, wystaw. Jajka rozbij, dodaj do grzybów, wymieszaj. Połącz ze startym serem i zieleniną, wymieszaj, przypraw do smaku, napełnij kalarepki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.