SUPERPRZEPIS

Faszerowana kalarepka

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Faszerowana kalarepka Więcej zdjęć (4)

To pyszny pomysł na sezonowy obiad z wykorzystaniem kalarepki. Tak przygotowaną można podać do ziemniaków, czy ulubionej kaszy.

Składniki:

Faszerowana kalarepka

SKŁADNIKI

  • 350 gram mięsa mielonego wołowego,
  • 150 gram pieczarek,
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 5 dużych kalarepek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Sól,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Olej,
  • Ostra papryka do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Dekoracja:
  • Cienkie słupki wykonane z sera żółtego,
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Faszerowana kalarepka

ETAP 1

Faszerowana kalarepka
Składniki nadzienia łączymy ze sobą

Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w plasterki, przysmażamy i doprawiamy do smaku.

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso smażymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotowego dodajemy pieczarki, kukurydzę, natkę pietruszki, koncentrat, ser oraz oregano.

Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 2

Faszerowana kalarepka
Wydrążamy środki kalarepek

Gotowy farsz odstawiamy na bok , a przystępujemy do przygotowania kalarepki.
Z kalarepek usuwamy boczne liście i korzenie.

Po myciu warzyw, ścinamy z nich górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środki.

ETAP 3

Faszerowana kalarepka
Przygotowanym farszem napełniamy kalarepki

Tak przygotowane kalarepki napełniamy mięsnym farszem.

ETAP 4

Faszerowana kalarepka
kalarepki podlewamy wodą i pieczemy

Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy je około 45 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy natką i podajemy.


Tagi:

danie warzywa