Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Faszerowana mała główka kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków.

Faszerowana mała główka kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana mała główka kapusty

 

  • 1 mała główka kapusty białej ( ok. 1/2 kg nie więcej)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki Smakowitej Pajdy ( zioła ogrodowe lub jabłko z cebulką - obojętnie bo obie pasują)
  • 12, 5 dag mielonej chudej wieprzowiny ( zmieliłam schab)
  • 4 łyżki suchego kuskusu
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • szczypta cukru
  • 9 dag koncentratu pomidorowego ( dałam mały słoiczek Pudliszek)
  • 1 litr wody ( lub bulionu warzywnego )

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana mała główka kapusty
Oczyścić kapustę z wierzchnich zwiędniętych liści. Wyrównać wystającą część głąba. Odciąć górną część kapusty ( mniej więcej na wysokości 2/3. Wydrążyć kapustę ( ja robiłam to łyżką ) usuwając środkowe liście aż do głąba uważając by pozostały ścianki złożone z kilku warstw liści. Tak samo postąpić ze ściętą ,, czapeczką ". Przygotować farsz. Usiekać drobno cebulę i usmażyć ją na złoto na Smakowitej Pajdzie. Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go przykrył ,, na palec" - zostawić przykryty na 10 minut. Wymieszać mięso z usmażoną cebulką, kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dołożyć natkę pietruszki. Wypełnić wydrążoną kapustę farszem ( z ,, górką") i przykryć wydrążoną ,, czapeczką ". Obwiązać nicią do mięs by w trakcie gotowania góra nie spadła. Ułożyć w wąskim ale dość wysokim garnku obsypując wkoło usiekanymi wydrążonymi liśćmi. Zalać wodą lub bulionem ( jeśli wodą to wlać do niej 1 łyżkę maggi) i gotować na małym gazie ok. 45 minut ( można w trakcie obrócić kapustę kilka razy bo wypływa i zawsze kawałek wystaje nad wodą). Rozrobić koncentrat z wywarem z gotowania i wlać do garnka. Potrząsnąć garnkiem by się wymieszał. Dusić 10 minut. Doprawić do smaku cukrem, maggi. Wyjąć kapustę , usunąć nici. Przeciąć kapustę na pół. Jeśli ktoś chce może zagęścić sos mąką i zaprawić śmietanką. * Oczywiście może , a nawet lepiej dać tłuściejsze mielone np. z łopatki ale ze względu na Mamę tam gdzie mogę redukuję tłuszcze , starczy w potrawie tego którego użyłam do smażenia cebuli.
Faszerowana mała główka kapusty
Kapustę oczyścić-umyć i wydrążyć aż do głąba
Faszerowana mała główka kapusty
Kapustę wypełnić przygotowanym farszem i związać nicią do mięs
Faszerowana mała główka kapusty
Kapustę ułożyć w garnku zalać bulionem i dusić 45 minut- dodać koncentrat
Faszerowana mała główka kapusty
Z wyjętej kapusty usunąć nici a kapustę przekroić