SUPERPRZEPIS

faszerowana papryka

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
faszerowana papryka Więcej zdjęć (2)

doskonała alternatywa dla gołąbków, bardzo lekkie i pożywne danie,papryki gotujemy,a więc tłuszcz wytapia się podczas gotowania.

Składniki:

faszerowana papryka

 

  • na dwie porządne porcje:
  • 4 średniej wielkości papryki
  • 1 torebka ryżu białego(dobrze klejącego się)
  • około 300gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • mała garść pietruszki
  • mała garść koperku
  • pieprz,sól
  • 1 duża żółta cebula
  • 2 małe szalotki
  • odrobina chilli
  • słodka papryka w proszku

 

  • kilka plastrów ulubionego sera
  • gotowy bulion(wcześniej przygotowany),ja przygotowałam go więcej i około 300ml wykorzystałam do tej potrawy

Sposób przygotowania:

faszerowana papryka
z papryk usuwamy środek,wykrajać trzeba od góry,aby nie popsuć kształtu papryk. Farsz przygotowujemy w sposób następujący:
cebulkę należy zeszklić na oliwie z oliwek na rumiany kolor,pod koniec doprawić odrobiną chilli i papryką słodką.Wsypujemy do miski.Następnie gotujemy ryż do miękkości,ostudzamy delikatnie i dosypujemy do cebuli,dosypujemy koperek i pietruszkę,mocno poszatkowaną.Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą.Całość mieszamy bardzo dokładnie.Nadziewamy papryki do pełna. Umieszczamy je w garnku z gorącym bulionem (na wywarze z mięsa i warzyw). Papryki mogą być zanurzone mniej więcej w 2/3,nakrywamy pokrywkę i gotujemy około 30minut,do miękkości mięsa. Papryki są bardzo soczyste i wchłaniają dużo soków z wywaru.Na miękkie papryki,nakładamy ser.Przed podaniem należy rozgrzać piekarnik na 250 stopni i podpiec pod przykryciem około 5 minut.
Ja jem je samodzielnie,ale można podać z ziemniakami,bądź surówką.
faszerowana papryka
tak wyglądają papryki po rozkrojeniu,podczas jedzenia