evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moim zdaniem z tym farszem smakują o niebo lepiej niż te z ryżem.Polecam ;)

Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią

 

  • Porcja na dwie osoby:

 

  • 2 duże papryki (kolor do wyboru)
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka przyprawa kebab
  • 1 łyzka przyprawa złocista do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią
Mięso i warzywa myjemy-osuszamy. Pierś kroimy w drobną kostkę.Z papryki odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy pod bieżącą wodą. Mozzarellę kroimy w kostkę,ale zostawiamy sobie dwa plastry w całości. Na patelni podsmażamy kurczaka z dodatkiem przypraw,następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cukinię i chwilkę dusimy pod przykryciem.Gdy już to jest gotowe przekładamy do miski.Po przestygnięciu dodajemy pokrojoną mozzarellę,solimy,pieprzymy i wszystko mieszamy. Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 190*C przez 40 minut ( środkowa półka góra-dół grzanie) i gotowe. Podałam z frytkami i pomidorem.
Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią
Tutaj na tym zdjęciu widzimy papryki jak wyglądają w środku ...
Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią
Na tym z kolei zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania naszych faszerowanych papryk.