bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Faszerowana warzywami kaczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka z warzywnym nadzieniem.

Faszerowana warzywami kaczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana warzywami kaczka

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana warzywami kaczka
Kaczkę umyć, oczyść, natrzeć obficie solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Warzywa pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć wszystkie warzywa przez kilka minut. Dodać zioła, przyprawy i miód.Kaczkę nafaszeruj warzywami, otwór zepnij wykałaczkami i przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i piecz w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez ok. 90 minut. W trakcie pieczenia odwracaj i polewaj wytworzonym sosem (gdy zabraknie to można podlać wodą). Przez ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę podnosimy do 200°C tak, aby skórka się zarumieniła. Podałam ze smażoną kapustą z pieczarkami i kluskami.
Faszerowana warzywami kaczka
Składniki potrzebne do zrobienia nadzienia do kaczki
Faszerowana warzywami kaczka
Na patelni smażymy warzywa z ziołami i dodajemy miód
Faszerowana warzywami kaczka
Gotowa kaczka w otoczeniu smażonej kapusty i klusek
Faszerowana warzywami kaczka
Upieczona kaczka na talerzu gotowe danie do podania

Tagi:

kaczka