iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faszerowane grillowane papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo lubię piec na grillu warzywa. Kiedyś robiłam faszerowane papryki pieczone w piekarniku, dlatego postanowiłam upiec też na grillu. Każdy był zachwycony.

Faszerowane grillowane papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane grillowane papryki

 

  • 4 papryki podłużne
  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1/2 woreczka ryżu,
  • po małym kawałku papryki zielonej, żółtej,
  • 1/2 papryczki chili czerwonej,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek .

Sposób przygotowania:

Faszerowane grillowane papryki

Przygotowanie mięsa oraz cebuli do farszu.

Faszerowane grillowane papryki
Cebulka zeszklona podczas podsmażania z mięsem.

Należy na maśle zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać mięso mielone. Chwilę smażymy tak, aby mięso lekko się ścięło, ale nie usmażyło.

Mieszanie składników.

Faszerowane grillowane papryki
Wszystkie składniki należy połączyć.

Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, a paprykę żółtą oraz zieloną kroimy w drobną kostkę. Dodajemy te składniki do mięsa. Wbijamy jajka, dodajemy koper oraz ugotowany na miękko ryż. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Faszerowanie papryk wedle sposobu pierwszego.

Faszerowane grillowane papryki
Papryka przecięta wzdłuż z farszem.

Rozcinamy paprykę po całości wzdłuż i nakładamy farsz do środka.

Faszerowanie papryk wedle sposobu drugiego.

Faszerowane grillowane papryki
Papryka podczas faszerowania z odciętym wierzchem.

Paprykę możemy faszerować innym sposobem, czyli należy ściąć wierzch papryki i farsz nakładać tamtędy.

Smarowanie oliwą.

Faszerowane grillowane papryki
Papryki nafaszerowane podczas smarowania oliwą.

Papryki należy nasmarować oliwą lub olejem według uznania.

Grillowanie.

Faszerowane grillowane papryki
Papryki podczas grillowania na ruszcie.

Papryki układamy na ruszcie i grillujemy z obydwu stron. Jeśli wybraliśmy pierwszy sposób faszerowania to musimy uważać, aby farsz nie wylatywał z papryki. Możemy spiąć wykałaczkami.