redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 178]

Faszerowane kalarepki z komosą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Oryginalne i bardzo zdrowe danie! Faszerowane kalarepki z komosą to pomysły idealny na wiosenną przekąskę.

Faszerowane kalarepki z komosą

Składniki:

Faszerowane kalarepki z komosą

 

  • 135 g (⅔ szklanki) komosy ryżowej namoczonej przez noc w zimnej wodzie

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • kawałek kurkumy (1 cm; możesz zastąpić ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy)

 

  • 1 czerwona papryczka chili

 

 

  • ½ łyżeczki mielonego kuminu

 

  • ½ łyżeczki mielonej kolendry

 

 

  • 1 garść rodzynek lub posiekanych suszonych moreli

 

 

  • ½ szklanki wody

 

  • 1 garść liści mięty

 

  • 1 garść liści kolendry

 

 

 

  • 200 g greckiej fety do podania

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki z komosą
Komosę wypłucz i odstaw na sicie, by odciekła z nadmiaru wody. Kalarepy umyj, obierz i przetnij na połówki. Wydrąż łyżeczką dolną część kalarepy, tak by brzegi miały grubość około 1 cm. Wydrążony środek i odcięte plastry drobno posiekaj.

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzątku wydrążone kalarepy i gotuj je przez 10 minut, tak by warzywo było wciąż jędrne i zwarte. Wyjmij je z wody i wystudź. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C termoobieg).

Przygotuj farsz. W głębokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie dodaj starte na pastę: czosnek, imbir i kurkumę oraz posiekaną papryczkę i przyprawy. Podsmaż przez 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodaj komosę, rodzynki, pomidory i ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia.

Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 15 minut, aż komosa będzie ugotowana, a sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną kalarepę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podgotowane kalarepy oprósz solą i pieprzem i ułóż na blasze do pieczenia. Każdą wypełnij farszem i wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i fetą. Smacznego!