aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Faszerowane muszle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne nadziewane muszle.....

Faszerowane muszle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane muszle

 

  • 1 opakowanie makaronu muszle,
  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 20 g startego sera mozzarella,
  • posikana natka pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Faszerowane muszle
Makaron muszle gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Faszerowane muszle
podsmazamy cebulke i miesko
Faszerowane muszle
dodajemy pokorojona papryke i cukinie
Faszerowane muszle
nastepnie dolewamy troche ketchupu
Faszerowane muszle
nakładamy farsz do muszli