stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Faszerowane ogórki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś smacznego nie tylko na wyjątkową okazję

Faszerowane ogórki na zimno

Składniki:

Faszerowane ogórki na zimno

 

  • ogórki małe świeże - 4 sztuki,
  • majonez - 1/4 litra,
  • tuńczyk w puszce - 1 sztuka,
  • jaja - 3 sztuki,
  • sałata zielona - kilka listków,
  • szczypiorek - 3 sztuki,
  • natka pietruszki - 3 sztuki,
  • pomidor - 1 sztuka,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ogórki na zimno
Ogórki umyć, obrać, poprzekrawać wzdłuż na 2 części. Końcem łyżeczki wyjąć pestki, posypać solą i pieprzem, odwrócić i pozostawić na godzinę, aby wyciekł sok.

Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać i posiekać.
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno poszatkować ze szczypiorkiem i pietruszką. Tuńczyk rozdrobnić. Dodać majonez i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ogórki napełnić przygotowaną masą. Udekorować kawałkami pomidora. Ułożyć na udekorowanym listkami sałaty półmisku.