rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Faszerowane papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Połączenie warzyw i mięsa zawsze jest smaczne, nawet takie proste i mało pracochłonne. Papryki można również przygotować na grilla.

Faszerowane papryki

Składniki:

Faszerowane papryki

 

  • 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 30 dkg mielonej szynki
  • 2 pieczarki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • 5 dkg startego sera lub dwa plasterki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryki

Farsz:

Faszerowane papryki
Papryki wydrążamy, myjemy i faszerujemy przygotowanym mięsem i pieczarką, przykrywamy drugą częścią

Odcinamy górę od papryki i odkładamy na bok. Środki delikatnie drążymy i myjemy pod zimną wodą. Mięso wraz z posiekaną cebulą doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy nim środki papryk, a następnie wbijamy po jednej pieczarce, a mięso wystające ponad brzegi zlepiamy nad nią. Kładziemy po plasterku sera, bądź posypujemy startym. Odrobiną mięsa napełniamy także drugą część papryk, którą nakładamy na wierch.

Pieczenie:

Faszerowane papryki
Papryki najpierw pieczemy w folii aluminiowej, a następnie na metalowym ruszcie z podstawką

Papryki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie papryki wyciągamy i przekładamy na formę z kratką, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut, najlepiej z funkcją grilla.