p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Faszerowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pieczarki faszerowane na mój sposób

Faszerowane pieczarki

Składniki:

Faszerowane pieczarki

 

  • 14 szt. pieczarek,
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka,
  • 14 łyżek bułki tartej,
  • 1 szt. bułka czerstwa,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 3 szt. jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 szkl. oleju,
  • 5 dag ser żółtego,
  • do smaku majeranek

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki
Z umytych pieczarek odcinamy ogonki, które siekamy i dodajemy do mielonego mięsa z indyka. Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułkę, jajko, sól, majeranek i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięsem faszerujemy pieczarki i formujemy je w formie kulek. 2 jaka roztrzepujemy wraz z 100 ml mleka, maczamy w masie jajecznej uformowane kulki a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoto. Gorące pieczarki posypujemy drobno startym serem, powinien się przykleić do nich. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy i różnymi sałatami.