MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej. Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? No może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy.

Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)

 

  • 12 podudzi z kurczaka (wyluzowanych-bez kości)
  • 150-200 g mięsa mielonego
  • 300 g fasolki szparagowej żółtej
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1 duża cebula
  • kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
  • woda
  • wykałaczki/dratwa

Sposób przygotowania:

Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)
Umyte podudzia z kurczaka włóż do mocno osolonej wody i marynuj przez 3-4 godziny (w lodówce). Po wyjęciu z wody osusz ręcznikiem papierowym.

Do mięsa mielonego dodaj przyprawy: sól, pieprz i przyprawę kebab-gyros. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Fasolkę umyj, odetnij końcówki (ja obcięłam jedną) i potnij na mniejsze kawałki.

Każde podudzie nafaszeruj łyżką przyprawionego mięsa mielonego, owiń z zewnątrz 2 plastrami boczku i zepnij wykałaczkami (możesz też obwiązać nicią).

Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju, obsmaż gotowe, owinięte boczkiem mięso z każdej strony. Wrzuć cebulę i zeszklij (jeśli mięso przeszkadza złóż je piętrowo z jednej strony patelni). Następnie wszystko rozłóż równomiernie na patelni i zalej całość pomidorową passatą - a potem dolej tyle wody, by mięso było prawie całkowicie zakryte. Przykryj patelnię i duś około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dopraw do smaku i wrzuć przygotowaną fasolkę szparagową. Razem duś pod przykryciem jeszcze jakieś 20-25 minut.

Podaj z dowolnymi dodatkami (jedliśmy i z ziemniakami i ryżem), na talerzach dobrze jest oprószyć posiekaną natką pietruszki - nadaje dodatkowy aromat i smak.
Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)
Przygotowane mięso obsmaż z każdej strony
Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)
Zalej passatą, przypraw, a potem dodaj fasolkę